Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - SilverSage

Pages: [1] 2
1
General Board / Yet Another Cloud Services Question
« on: February 12, 2016, 06:23:29 am »
I'm trying to update a shared repository located on a remote server via Sparx' Cloud Services. I work in a local repository, export my package and then import it into the remote repository. The repository is a representation of a company's enterprise business processes and value streams. As such, it contains multiple nested levels of packages, with each nesting representing a level of business process decomposition.

This is something I stumbled upon yesterday:
EA reported timeout errors each time I tried to import any package into a nested level of the shared repository - picture packages within packages within packages. I experimented with importing small maps yet the problem persisted.

Then, I tried importing a package that had repeatedly failed to import into a nested package on the server into the top level of my server-based repository. Lo and behold! The import was successful, ending months of being stymied by this problem.

Can someone provide me with any insight as to what might be happening? Nesting packages in multiple levels makes no difference when inporting a package into a local repository - or when someone local to the server imports the same package to its nested location - but makes a huge difference when importing using cloud services.

In researching this topic on this forum, I found this from Geert:

[Snip]
The EA client is very "chatty" with the database server. It sends up to hundreds of small sql queries to the database to get every little piece of information.
So it is not so much the bandwith as the response time that will be the bottleneck when dealing with remote clients.

The only real alternative is to use a central version control system. Then each user can have its local model, and they check-out the parts of the model they want to work on.

Checking in/out takes a while too, but as long as you keep the size of the packages small enough it is a workable solution.

Geert

I'm thinking one of the contributing factors may be network latency, although I cannot prove this. I do know the campus where I work has a 1GB fiber pipe to the Internet and supports a thousand or more people. I tested my upload speed and found it to be 2Mb/sec at the time I tested; download speed was about 12x faster. I also know people stream video to their desktop, too, which may have some effect on what I'm trying to accomplish.

By the way, I can export successfully the whole remote repository, which becomes a 100MB XML file, with no timeout issues.

I appreciate any comments / insights.

Michael

2
General Board / Re: EA 12.1 Diagram Template Question(s)
« on: February 05, 2016, 10:26:59 am »
I'm using build 1224. Thank you for letting me know. I guess it's time to upgrade once again. ;)  BTW. is there a changelog anywhere I can view?

Thanks.

3
General Board / Re: Default Color after installing EA 12.1
« on: February 05, 2016, 05:40:20 am »
Kristofer -

Welcome to my world. ;)  We had the same issue with color changes and there are several solutions. In my mind, none of them are elegant and the one I chose for my group works, but it has limitations.  I'll let you read for yourself; here's a link I think will help you:

http://sparxsystems.com/enterprise_architect_user_guide/12.1/building_models/using_element_templates.html

Enjoy!

Michael

4
General Board / EA 12.1 Diagram Template Question(s)
« on: February 04, 2016, 08:11:29 am »
I've created a simple template diagram that contains three (3) BPMN 2.0 elements - Activity, DataStore, DataObject - and one EA problem child (BusinessProcess - the element with the chain link in the bottom-right corner of its icon) - each customized with some variation of size and/or color. I then told EA about its existence via Project->Settings->Project Template Package.

When I use the toolbox to create new activities, data stores and data objects, they render as I want and anticipate. My EA problem child, the BusinessProcess, renders with the default color, the pale whatever-it-is color. Is this an oversight that occurred during EA development or does the BusinessProcess element render using different rules and require me to do something differently to make it render the color I want when I add one to a diagram?

Also, if I drag an existing element created with the customizations from my template diagram from the project browser to another diagram, EA renders that element using that element's default properties. Why is that? If I have a template diagram defined and the element I use exists in my template diagram, it makes sense to me that I want the element properties (color, size, text, font, etc.) I defined in my template diagram to apply to each instance of that element type I place on a diagram, regardless of whether I use the toolbox or drag an existing element from my project browswer to a diagram.

Any chance this behavior will change?

Thanks for any and all responses, except for those that don't meet my expectations or disagree with my sensibilities.   ;)


5
Thanks, Paolo.  I'll read through the threads I found to see what's what and get back to you with some questions; I almost always have questions.

Michael Preiss

6
I've worked with other tools, albeit using different methodologies, that will auto-populate within a decomposed process (akin to a composite activity) its child diagram with the elements connected to its parent process.  Are there any plans to implement this functionality w/in EA?  It sure would help with diagram development.

Thanks.

7
General Board / Re: Why does EA complain re: loc. of data objects?
« on: June 30, 2015, 11:26:39 pm »
Geert -

Object ownership was the first thing I checked yesterday (based upon the warning messages pasted below) and everything seems as it should be.  I guess my next stop is EA support.

***********************
* Warning Messages Follow *
***********************

    Running BPMN2.0 Diagram Element's position in Project Browser Validator...      
        Warning: Either Element 'International Shipment (DataObject)' is incorrectly positioned on diagram (E.g. does the lane fit inside the Pool? Is the Zorder correct?).      
        Warning:   Or Element 'International Shipment (DataObject)' is at the wrong place in Project Browser. Valid places are: the sibling of the diagram, inside the Main-Pool (or its referenced Process).      
        Warning: Either Element 'Shipment Paperwork (DataObject)' is incorrectly positioned on diagram (E.g. does the lane fit inside the Pool? Is the Zorder correct?).      
        Warning:   Or Element 'Shipment Paperwork (DataObject)' is at the wrong place in Project Browser. Valid places are: the sibling of the diagram, inside the Main-Pool (or its referenced Process).      
Running Diagram Validators...      
Validate Results: (0) error(s), (4) warning(s)      


Thanks for your help.

Michael

8
General Board / Re: Why does EA complain location of data objects?
« on: June 30, 2015, 07:25:58 am »
Thanks, q.  I guess I may have to direct this to Geert or EA support.

9
General Board / Why does EA complain re: location of data objects?
« on: June 30, 2015, 04:26:11 am »
I have three data objects whose movement I'm trying to show through a BPMN 2.0 composite activity diagram.  I'm decomposing higher-level activities into lower-level activities and am creating links from those data objects in parent activities to show where those objects are required in the lower-level activities.  Each data object to which I create a link appears only one time in each diagram and only one time in the project browser. IOWTW, each of the linked data objects in the lower-level activities are the same objects that appear in their parent activities; they are not instances.

When I run the validator in my lower-level diagrams I get warnings that my data objects don't appear in the correct location in my project browser. I understand the warning messages I get, but do these warnings matter?  If so, why? If not, why does EA flag them?

Thanks for your help.

Michael

10
General Board / Re: Insert Other Element... (EA Context Menu)
« on: June 27, 2015, 02:24:51 am »
Quote
I'm pretty sure it should be instances.

In UML that is all very clear and understood by most modellers.
In an Activity diagram you use only instances -> you pass Objects (not Classes) around between Actions (not Activities).
Some of these Actions are in fact CallBehavior Actions that execute another Activity. If you drag an Activity on a diagram and you choose instance EA will do this for you.
One of my UML best practices explains this in a bit more detail.

You can do the same thing in BPMN, but it's not that easy. For Activities there is a tagged value called CalledActivityRef. For Messages there's an ItemRef which I guess serves the same purpose.

Geert

Thank you, Geert, for your response and for clearing some things up for me.  I'm not a UML modeler.  I focus more on the intersection of IT and business so I do all of my work in BPMN. I've been modeling with BPMN for perhaps 45 days.  I'm trying to learn as much as I can as fast as I can.  I use the BPMN 2.0 Spec, the books BPMN Method and Style (Editions 1 & 2) by Bruce Silver, and Real Life BPMN, by camunda, as well as reputable blogs and forum postings I can find on the Web to help me learn and understand everything I must.

One thing I'm 95% sure about is that the models me and my team are creating will never see the light of a developer's keyboard, which is one reason why one of my teammates is balking at creating legal BPMN models.

Perhaps you can share with me some Web sites and/or blogs I have yet to discover.  Of course, you don't know which sites and blogs I've discovered.  However, you pointed me to a site I previously didn't know about, so you may know of others, too.

Thank you for your help on this subject.

Michael

11
General Board / Re: Insert Other Element... (EA Context Menu)
« on: June 26, 2015, 08:28:34 am »
Quote
I might have misunderstood your Bobs but my stomach told me that those were instances while behind them there was some class of Bobs (whatever that might have been).

(Have to go to bed now. Cont. tomorrow)

q.

Thanks for your reply,q.  Actually, they aren't my Bobs.  They are another modeler's and they're not instances of a Bob class. They're each a BPMN object (and I guess each is its own class); there are about 20 separate Bob objects in the same EA package and model.  Each time an activity requires data from Bob, a different Bob (Link) is inserted into the modeler's diagram with a data association drawn between a Bob and a particular activity.

This seems to me to be wrong.  Should there not be one Bob DataObject from which data associations are made to/from different activities?  Or, although I don't know UML, intuitively there'd be a class of Bobs (as you said) and different instances depending upon how its state changes through the process.

Thanks for your help with this, q.

12
General Board / Re: Insert Other Element... (EA Context Menu)
« on: June 26, 2015, 06:18:42 am »
With this comment I think you also answered part of my original question about multiple DataObjects, each having the same name and each having a DataAssociation to a different activity (the intent being to illustrate the movement of one physical object through a process).  From a logical perspective, this is wrong.  There should be one object with data associations to the activities that require that object.  Is that correct?

The consumers of these diagrams are business folks, so talking about instances to them would elicit looks akin to a deer staring into headlights.

13
General Board / Re: Insert Other Element... (EA Context Menu)
« on: June 26, 2015, 05:27:40 am »
q -

I don't know if UML disallows it, but EA using BPMN 2.0 disallows it.  If I try to insert another link when one already exists on a diagram, EA selects the already-existing object on the diagram.

I hate to say it, but that wasn't the answer for which I was looking.

Michael

14
General Board / Insert Other Element... (EA Context Menu)
« on: June 26, 2015, 04:04:24 am »
What is the difference between inserting "Link" and inserting Instance (Artifact)?  Why does EA allow me to insert only one Link to an object per diagram?

Thanks for your help.

15
Uml Process / Re: UML Class - Notes Box
« on: November 11, 2015, 10:01:53 am »
Thanks q. Appreciate your response, as always.

Pages: [1] 2