Author Topic: Format Toolbar missing  (Read 2145 times)

GrahamH

  • EA User
  • **
  • Posts: 20
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Format Toolbar missing
« on: October 26, 2016, 12:55:48 am »
Some how I managed to lose my Format Toolbar from the top of my diagram :-(. 

No problem I thought, done this before.  Un-ticked the hide diagram caption bar, but it was missing the little arrows point up/down that allowed you to select it again.  I do actually get a small down arrow, but this only has options for "show start page, user default, model default and a list of open diagrams.

This is in version 13, and the latest build 1306.

Any pointers to what I'm doing wrong would be gratefully received.

regards

Graham

Geert Bellekens

  • EA Guru
  • *****
  • Posts: 8484
  • Karma: +207/-26
  • Make EA work for YOU!
    • View Profile
    • Enterprise Architect Consultant and Value Added Reseller
Re: Format Toolbar missing
« Reply #1 on: October 26, 2016, 01:29:40 am »
AFAIK there is no longer a toolbar on the top of the diagram, but you can get the formatting toolbar to show up and put that somewhere near the diagram.
Almost the same (but not quite)

You can add toolbars with the left-most [house] home submenu IIRC

Geert

GrahamH

  • EA User
  • **
  • Posts: 20
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Format Toolbar missing
« Reply #2 on: October 26, 2016, 02:47:21 am »
Might be the case - I've been switching between 12 & 13 so probably got confused.  Removing this would be a backward step IMHO, always found it a really useful feature.

Just double checked the documentation and it looks like it should be there

http://sparxsystems.com/enterprise_architect_user_guide/13.0/modeling_tools/formattoolbar.html

though in the online tutorials it isn't shown

regards

Graham

qwerty

  • EA Guru
  • *****
  • Posts: 9696
  • Karma: +176/-151
  • I'm no guru at all
    • View Profile
Re: Format Toolbar missing
« Reply #3 on: October 26, 2016, 09:49:14 am »
I guess in contrast to earlier EA releases one should be more reluctant to hop aboard the new ship. I will likely wait for beta 14 until doing the unavoidable.

q.
« Last Edit: October 26, 2016, 09:17:50 pm by qwerty »

RoyC

  • EA Administrator
  • EA Practitioner
  • *****
  • Posts: 1189
  • Karma: +10/-3
  • Read The Help!
    • View Profile
Re: Format Toolbar missing
« Reply #4 on: October 26, 2016, 10:15:43 am »
The facilities of the Format Toolbar are provided by the Layout ribbon, in the Style, Alignment, Tools and Filter segments. I don't believe that the Format toolbar should be there any more, but I will follow this up.
I think what Geert is referring to is the Diagram Toolbar.
« Last Edit: October 26, 2016, 10:27:08 am by RoyC »
Best Regards, Roy

GrahamH

  • EA User
  • **
  • Posts: 20
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Format Toolbar missing
« Reply #5 on: October 26, 2016, 09:45:46 pm »
thanks for the looking into this. 

I think we'll all find the change of interface initially challenging, but going to the to the ribbon is style interface is the right decision as this is becoming more common.
 
Re QWERTY's comments, you've got to jump sometime and there are enough nice features(for me anyway) in 13 that I think it's a worthwhile.  Though as we have to get it packaged for roll-out, I'll wait until the new year for things to settle down before making the jump.  That will give me some time to run some training sessions for the team.



RoyC

  • EA Administrator
  • EA Practitioner
  • *****
  • Posts: 1189
  • Karma: +10/-3
  • Read The Help!
    • View Profile
Re: Format Toolbar missing
« Reply #6 on: October 28, 2016, 04:40:37 pm »
Yeah, the Format Toolbar has been merged into the Layout Ribbon, which provides a few more facilities than the Toolbar did.
You can also still get a mini-toolbar on an element or connector:
 For:
     -  Elements, select one or more elements on the diagram and click on the 'paintbrush' icon beside the element
        (and, for multiple selected elements, the threedot icon)
     -  Connectors, right-click on the connector; the toolbar appears above the context menu
I have removed references to the Format Toolbar from the Help; the changes will be apparent in the next build of the Help, probably for the next release of EA.
Best Regards, Roy