Author Topic: Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)  (Read 581 times)

Pierre Beyssac

  • EA User
  • **
  • Posts: 22
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)
« on: July 29, 2022, 07:49:51 pm »
Hello
I installed Enterprise Architect 16 (32 & 64bits) on MacOS Big Sur version 11.2.3 - MacBook Air (M1, 2020) – via Crossover 21.2 and a Window 10 bottle (32 & 64Bits)
However during the installation I had failed messages after the installation of
- Jet 4.0 Service Pack 8
- Microsoft data Access Component
- Sparx Enterprise Architect
Each time I did  "Skip this Step".
At the end of the installation, the bottle was available with Enterprise Architect installed. Since then I have been using it with no problem.
Do you have information about these failed messages or a Rex to share?
Thanks in advance
Pierre

Eve

  • EA Administrator
  • EA Guru
  • *****
  • Posts: 7752
  • Karma: +105/-19
    • View Profile
Re: Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)
« Reply #1 on: August 01, 2022, 08:31:50 am »
What were the error messages?
Eve

support@sparxsystems.com

wivel

  • EA User
  • **
  • Posts: 150
  • Karma: +11/-1
  • Driven by Models
    • View Profile
Re: Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)
« Reply #2 on: August 08, 2022, 09:33:29 pm »
Hi

Did you manage to get the 64 bit version to work? It didn't work for me. And yes, I had errors too installing both the 32 and 64 bit version.

Henrik

Pierre Beyssac

  • EA User
  • **
  • Posts: 22
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)
« Reply #3 on: September 05, 2022, 10:23:07 pm »
Hello
Sorry for the delay of my response, I was OOO.
Despite the warnings the 64bit version works on MacOS

One of the warnings is
The 'Installing' Enterprise Architect 16.x' task failed. The installer has exited but Enterprise Architect 16.x does not seem to be installed. Continuing with the install may produce unpredictable result.

After skip this step, no problem, Sparx 64 bits works. Strange!

Pierre

wivel

  • EA User
  • **
  • Posts: 150
  • Karma: +11/-1
  • Driven by Models
    • View Profile
Re: Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)
« Reply #4 on: September 06, 2022, 07:16:15 am »
Hi Pierre

Thanks for your reply. I will try again and see if it works

Henrik

Takeshi K

  • EA User
  • **
  • Posts: 435
  • Karma: +18/-1
    • View Profile
Re: Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)
« Reply #5 on: September 06, 2022, 09:38:12 am »
Hello all,

Just for your information, the setting of installing Enterprise Architect in the CrossOver GUI is (maybe) not offered by Sparx HQ. For the 64-bit versions, JET 4.0 and MDAC are not necessary. (This is why Enterprise Architect works fine, although these two components occur errors during installation.)

I recommend when you install Enterprise Architect with the CrossOver, do not use the CrossOver setting of Enterprise Architect but directly specify the msi file. I think it will work.

HTH,

FYI:
Now we have an option to use Enterprise Architect on MacOS by using wine-crossover package.
https://github.com/Gcenx/wine-on-mac
--
t-kouno

wivel

  • EA User
  • **
  • Posts: 150
  • Karma: +11/-1
  • Driven by Models
    • View Profile
Re: Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)
« Reply #6 on: September 07, 2022, 12:29:18 am »
Hi

Just tried installing EA 16 64bit in a Windows 10 64bit Bottle and deselecting MDAC and Jet 4.0 from the installer. It still fails, at the end, but EA runs fine.

Henrik

Pierre Beyssac

  • EA User
  • **
  • Posts: 22
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)
« Reply #7 on: September 07, 2022, 01:01:17 am »
Hello all,

Just for your information, the setting of installing Enterprise Architect in the CrossOver GUI is (maybe) not offered by Sparx HQ. For the 64-bit versions, JET 4.0 and MDAC are not necessary. (This is why Enterprise Architect works fine, although these two components occur errors during installation.)

I recommend when you install Enterprise Architect with the CrossOver, do not use the CrossOver setting of Enterprise Architect but directly specify the msi file. I think it will work.

HTH,

FYI:
Now we have an option to use Enterprise Architect on MacOS by using wine-crossover package.
https://github.com/Gcenx/wine-on-mac

Hello
Indeed, after specifying CrossOver setting of Enterprise Architect v16, I specified the Installer source which was the msi that I had just downloaded.
I will retest your method on another mac
Thank you for all the information
Pierre

Pierre Beyssac

  • EA User
  • **
  • Posts: 22
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)
« Reply #8 on: September 07, 2022, 01:07:58 am »
Hi

Just tried installing EA 16 64bit in a Windows 10 64bit Bottle and deselecting MDAC and Jet 4.0 from the installer. It still fails, at the end, but EA runs fine.

Henrik

Hi 
;) Thank you for your feedback - Need to test what Takeshi K said above.
Pierre


Takeshi K

  • EA User
  • **
  • Posts: 435
  • Karma: +18/-1
    • View Profile
Re: Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)
« Reply #9 on: September 07, 2022, 10:00:54 am »
Hello all,

If you have a chance, please do not use 'Enterprise Architect' setting but select 'Unregistered Application' (or like that - my Crossover is Japanese version so I cannot tell you exact text in the dialog) - maybe at the bottom of the list. Then, specify the 64-bit version of msi file.

HTH,
--
t-kouno

wivel

  • EA User
  • **
  • Posts: 150
  • Karma: +11/-1
  • Driven by Models
    • View Profile
Re: Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)
« Reply #10 on: September 09, 2022, 09:41:42 pm »
Hi

I will try and see what happens. Question. Have you installed the fonts Sparx recommends manually afterwards or only the MSI package?

Henrik

Pierre Beyssac

  • EA User
  • **
  • Posts: 22
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Enterprise Architect 16 on MacOS (CrossOver)
« Reply #11 on: September 09, 2022, 09:50:11 pm »
Hi

I will try and see what happens. Question. Have you installed the fonts Sparx recommends manually afterwards or only the MSI package?

Henrik

Hi
Only the MSI But I saw that some fonts were installed by Crossover Enterprise Architect setting (Carlito, Core Fonts, Georgia, webdings, Mono, ...)

Pierre